A-kernNieuwsVerslagenSvelta – Avanti op HLN.be

17 oktober 2021

Kersvers Svelta-coach Mathias Smet debuteert met derbyoverwinning: “Maatpak ingewisseld voor een overall”

Al die voorspellingen kunnen alweer de vuilbak in. Niet favoriet Avanti Stekene, wel het geplaagde Svelta Melsele kwam als overwinnaar uit de Wase derby (1-0). Mathias Smet opende z’n Svelta-carrière met de eerste driepunter van het seizoen, Avanti kreeg een tikje. Heerlijk hé, dat voetbal?

Renzo Van Moortel 17-10-21

Dat noemen ze dan een geslaagde trainerswissel. Mathias Smet, pas donderdag aangesteld als nieuwe coach, vierde zijn debuut bij Svelta Melsele met een overwinning – meteen de eerste van het seizoen. “Vooral de mentaliteit zat goed. De manier waarop we dit klaarspeelden, is bangelijk”, glunderde Smet.

Waarna hij in één adem zijn eigen inbreng minimaliseerde. “Alles credits voor de jongens. zij hebben het gedaan. Ik had wel een bijdrage, maar die was beperkt aangezien ik pas twee trainingen heb kunnen leiden. Je zag meteen de gretigheid van de ploeg. Dat moet de mentaliteit zijn waarmee we de situatie kunnen omkeren.”

Basisafspraken

Nochtans viel er ook de voorbije wedstrijden weinig op de grinta van de Sveltaboys aan te merken. “Dit is geen geslagen ploeg”, merkte ook Avanti-coach Rieno Van Oost op. Waarom het plots wél punten oplevert, is dan een logische vraag. “Wat ik anders heb gedaan?”, kaatste Smet terug. “Gewoon goede basisafspraken gemaakt. Waar zetten we druk? Wie pikt welke tegenstander op? Zulke zaken. Voorts wilde ik een echte over-mijn-lijkmentaliteit zien. ‘t Was tijd om het maatpak om te wisselen voor een overall. Er moest gewerkt worden.”

Dat bleek ook uit de wedstrijd – Svelta zag bij vlagen sterretjes. Vooral de openingsfase was in handen van Avanti. De Stekenaars domineerden, ondanks het uitvoerige scoutingswerk van de Melseelse trainersstaf. Smet: “Dan zie je gewoon dat het ploeg is die zeer sterk op elkaar is ingespeeld. Gelukkig konden we het eerste kwartier doorkomen, dat bleek zeer belangrijk.”

Redding

Uiteindelijk schonk Finn Keisers, die deze week nog last ondervond aan de lies, met het enige doelpunt uit de wedstrijd ‘de Svelta’ drie punten én de bijhorende aansluiting onderin – Melsele heeft ‘slechts’ twee punten achterstand op een veilige stek. Mooi meegenomen, al is dat pas een begin, natuurlijk.

De weg naar het behoud is nog lang, beseft ook Smet. “We zijn goed begonnen, maar we staan nog nergens. We beseffen dat er nog héél veel overwinningen moeten volgen.”

Kwartiertje niet bij de les

Terwijl Mathias Smet alle reden had om op de banken te staan dansen, stond collega Rieno Van Oost even verderop z’n teleurstelling te verbijten. “Een heel zure nederlaag”, zuchtte de Avanti-coach, die de wedstrijd in een paar zinnen tot de essentie samenvatte. “We gaven een kwartiertje niet thuis en daarin kwamen we op achterstand. Nadien hebben we de tweede helft volledig gedomineerd, alleen scoren lukte niet. Als de doelman bovendien nog een een paar mirakels verricht, kan je eens verliezen.”

Conclusie: een geweldige Svelta-doelman Jargo Pauwels en een gebrek aan efficiëntie boorde Avanti (drie) punten door de neus. Van Oost: “De scherpte voor doel bleek te weinig. In de eerste helft hadden we gedurende twintig minuten absolute controle. Dan moet je een paar van die voorzetten gewoon binnentrappen”. 

Voorts had de Meetjeslander weinig aan te merken op de Stekense prestatie. “Je voelt dat je beter bent, dat je aardig voetbalt, dan moet je minstens één keer scoren. Een doelpunt was het enige dat ontbrak. In de vorige wedstrijden waren mijn spitsen wel in vorm, vandaag bleek het een beetje minder”, analyseerde Van Oost, die zich wel het toonbeeld van sportiviteit toonde. “Alle credits voor Svelta voor deze overwinning.”

Zure punten

Het neemt niet weg dat Avanti duur puntenverlies leed met het oog op de strijd bovenin. “We hebben 13 op 21, terwijl ik op zestien punten had gerekend. Of we kampioen hopen te spelen? (lachje) Neen, wèl willen we elke wedstrijd winnen. Dan is het zuur dat je zo’n derby verliest. Tegen Voorde-Appelterre gaan we ons proberen te herpakken.”

Finn Keisers scoorde het enige doelpunt uit de wedstrijd en schonk Svelta drie punten in de derby. Coach Mathias Smet glunderde: "De manier waarop we dit klaarspeelden, is bangelijk.”

Finn Keisers scoorde het enige doelpunt uit de wedstrijd en schonk Svelta drie punten in de derby. Coach Mathias Smet glunderde: “De manier waarop we dit klaarspeelden, is bangelijk.” © Geert De Rycke

WIL JIJ GRAAG CONTACT OPNEMEN MET ONS?

© K.V.K. Svelta Melsele