A-kernNieuwsUit HLN.be van 18 november

18 november 2021
Mathias Smet (foto: Geert De Rycke)

Mathias Smet zette Svelta Melsele op de rails na moeilijke periode: “De basics om een resultaat neer te zetten, ontbraken hier”

Niet één punt in acht wedstrijden, liefst negen op vijftien sinds hij de nieuwe coach werd. Mathias Smet lijkt te matchen met dit Svelta Melsele. In de aanloop naar alwéér een kelderkraker op Anzegem verklaart-ie het succes van z’n aanpak. “Iedereen weet wat ik van hen verwacht. Niemand kan het op een ander steken.”

Renzo Van Moortel 18-11-21, 16:09

“Positief, natuurlijk.” Mathias Smet laat niet veel aan de verbeelding over als we ‘m vragen hoe hij terugkijkt op zijn eerste weken als coach van Svelta Melsele. Logisch, sinds zijn komst puurden de Waaslanders negen punten uit vijf wedstrijden – zes uit hun laatste twee – en wipten ze boven de degradatiestreep. “Ik had geluk dat we in de eerste wedstrijd meteen resultaat haalden (in de derby tegen Avanti, red.), waardoor de spelersgroep sneller in mijn verhaal geloofde”, relativeert hij evenwel. En toch: zelfs toen de tweede en derde wedstrijd verloren gingen, hield Smet iedereen aan boord. Met succes – nadien pakte Svelta zes op zes. “De laatste wedstrijden, tegen Rhodienne, was misschien wel onze minste, maar dan merk je dat er een bepaalde mentaliteit in de groep is gekropen, waardoor je ook op die manier punten weet te pakken.”

Dat is misschien wel het grootste verschil met de competitiestart. Plots kan Svelta wél een resultaat over de streep trekken. Hoe verklaar je dat?

SMET: “Da’s moeilijk te verklaren. Soms vragen ze mij wat ik precies veranderd heb. Wel, dat wéét ik niet. Ik heb mijn principes, hoe ik voetbal zie, aangebracht en heldere afspraken gemaakt. Er is veel duidelijkheid naar de spelers toe. Iedereen weet perfect wat ik van hen verwacht in balbezit én in balverlies. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Er is geen enkele ruimte om naar elkaar te wijzen. Niemand kan een foutje op een ander steken.”

Ik hoor ook dat je de opdrachten simpel houdt. Zit jouw ervaring vanuit de jeugdwerking daar voor iets tussen? “

We hadden amper punten toen ik eraan begon. Dan moet je op korte termijn iets neerzetten, dus wil je het sowieso niet te ingewikkeld maken. Bovendien kan je het niveau aanvankelijk moeilijk inschatten, waardoor je automatisch teruggrijpt naar de basics. Die ontbraken ook een beetje, vond ik. Net om die reden liep het volgens mij vaak mis, want er is voldoende kwaliteit om ons te redden. Nu, enkele weken latere, proberen we dat takenpakket en die verwachtingen stilaan uit te bouwen, hoor. Als de resultaten meezitten kàn je dat en krijg je daar de tijd voor.”

Je vertelde zopas over jouw principes, ‘hoe jij voetbal ziet’. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Ik hamer zeer sterk op defensieve mandekking. Als de tegenstander de bal heeft, moet iedereen weten welke speler hij moet oppikken. Daar mag geen discussie over zijn. Dat probeer ik telkens uit te leggen vanuit onze opstelling – hoe we de posities op dat moment bezetten. Of dat met vier of drie verdedigers is, maakt dan niet zoveel uit. Wat verwachten we in balverlies? Dat vind ik zéér belangrijk. Want zeker op dit niveau heeft een tegenstander het àltijd moeilijk als je op de juiste momenten druk weet te zetten, ongeacht hoe goed die ploeg kan voetballen.”

Welke stappen moeten jullie op dat vlak nog zetten om écht uit de kelder van het klassement te klimmen?

“Blijven werken zoals we bezig zijn, maar vooral niet te veel aan de toekomst denken. Het heeft totààl ging zin om drie of vier wedstrijden vooruit te kijken. Twee weken geleden werd verteld dat we voor een belangrijk drieluik stonden. Bullshit vind ik dat. Wij spelen élke wedstrijd om te winnen, ongeacht te tegenstander. Of het nu tegen de leider, tegen de laatste of in een derby is, dat maakt niks uit. We moeten er élke week vanuit gaan dat we drie punten kunnen pakken. Zolang je daarin gelooft, zal dat af en toe eens lukken. Waarmee ik niet willen zeggen dat we ons over drie weken zullen redden, hé. We zullen tot het einde moeten knokken.”

In die optiek is de komende wedstrijd tegen Anzegem toch gewoon belangrijk? Belangrijker dan tegen een topploeg. Toch? “

Je kan daar evenveel punten pakken dan op pakweg Oostkamp, hé. Alleen is het wel zo dat je het onderlinge verschil groter kan maken.”

Da’s dan toch dé opdracht zondag? “

Absoluut. Natuurlijk zal je daar spelen om te winnen. Om ervoor te zorgen dat je de komende weken comfortabeler aan de wedstrijd kan starten. Dat we niet altijd met het mes op de keel aan de aftrap komen. Eindelijk zitten wij eens in de situatie dat we een kloofje kunnen slaan. In die optiek blijf ik zeggen dat drie punten drie punten zijn, waar je die ook pakt, maar tegen onze rechtstreeks concurrenten moeten we wel winnen.”

WIL JIJ GRAAG CONTACT OPNEMEN MET ONS?

© K.V.K. Svelta Melsele